Recensie ‘Wicked (slecht)’ van Gregory Maguire

WickedWaar gaat het boek over
Wie kent niet het verhaal van Wizard of Oz? Hoe Dorothy de Slechte Heks van het Westen moest verslaan?

Dit boek gaat over de Slechte Heks van het Westen, Elphaba. Door haar groene huid en haar woeste gedrag begint haar leven niet gemakkelijk. Maar uiteindelijk krijgt zij haar woeste gedrag onder de controle. Tijdens haar jaren op de universiteit leert zij een groep mensen kennen die haar accepteren zoals zij is. En zij leren haar verschillende betekenissen van vriendschappen. Zij wordt dan eindelijk beoordeeld op haar doen en laten en niet haar huidskleur. Maar na een gebeurtenis vlucht Elphaba en valt het groep uiteen. Is dat het begin van haar ondergang?

Wat ik ervan vond
Ik heb het boek ‘Wizard of Oz’ nooit gelezen. Ik ken het verhaal alleen maar van een film, dan denk ik vooral aan de originele versie met Judy Garland. Met de film in mijn achterhoofd lees ik dit boek. Natuurlijk gaat het niet over Dorothy maar over de Slechte Heks van de Westen, die aan het einde van het boek ‘Wizard of Oz’ verslagen wordt door Dorothy.

In het begin moest ik even wennen aan het taalgebruik van de auteur. Het is licht schunnig waardoor het duidelijk is dat het geen kinderboek is. Na wat gewenning, leest het boek als een trein.

Het boek gaat vooral over goed en slecht. Wanneer is iets nu goed of slecht? Wie bepaalt dat?

‘Je komt nooit te weten hoe de heks slecht is geworden en of dat de juiste keus was voor haar – is iets ooit de juiste keus? Doet de duivel ooit zijn best om weer goed te worden, of is hij geen duivel als dat wel het geval is? Het is op z’n allerminst een kwestie van definities.’ (blz. 279)

Maar ook over hoe Elphaba een slechte heks wordt. Is zij zo geworden door haar ouders die haar niet echt liefde hebben kunnen geven? Is zij zo geworden door haar groene huidskleur? Is zij zo geworden door haar zusje, die gehandicapt en egoïstisch is? Is zij zo geworden door haar vriendenkring? Heel intrigerend om te lezen hoe zij zich ontwikkelt.

De schrijver verweeft sarcastische humor heerlijk in dit boek.

‘Je wilt dus beweren dat je je te buiten bent gegaan aan overspel terwijl je er niet eens een lekker sappige herinnering aan hebt overgehouden?’ (blz. 44)

Wat ik knap vind, is dat de auteur in staat is om een complete wereld te creëren die uiteindelijk aansluit op het verhaal van de ‘Wizard of Oz’. Om er tenslotte achter te komen dat aantal gebeurtenissen ook in een echte wereld zouden kunnen afspelen. Zoals Galinda, een vriendin van Elphaba. Zij is in eerste instantie een snob, maar gaandeweg verandert zij. Ook in onze wereld denken en leven mensen zoals Galinda.

‘Ama Klem, die ouwe gek, zou ongetwijfeld hebben geregeld dat ze bij iemand op de kamer kwam die net een of twee treden hoger op de maatschappelijke ladder stond! Niet te hoog, om te voorkomen dat Galinda zich zou moeten schamen, maar hoog genoeg om de omgang de moeite waard te maken.’ (blz. 90)

Tot slot
Ik heb van het boek genoten. Veel dingen zijn herkenbaar, ook al speelt het in een ander wereld af. Maar wat ik ook mooi vind aan dit boek is, het thema over de grens tussen goed en slecht. Waar ligt die grens? En af en toe de sarcastische humor waardoor het een luchtig verhaal blijft.

Auteur:
Gregory Maguire
Vertaald door:
Ineke Lenting
ISBN:
978 90 495 0044 3
Oorspronkelijke titel:
Wicked, the life and times of the Wicked Witch of the West
Titel:
Wicked (slecht)
Uitgave:
Hardcover, 480 pagina’s
Uitgever:
Uitgeverij De Vliegende Hollander
Genre:
Fantasy
Verschenen:
2010

©Plien 2014

Advertenties

One thought on “Recensie ‘Wicked (slecht)’ van Gregory Maguire

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s