Recensie ‘Citadel’ van Kate Mosse

SAMSUNGTitel: Citadel
Oorspronkelijk titel: Citadel
Auteur: Kate Mosse
Vertaald door: Maaike Bijnsdorp & Lucie Schaap
ISBN: 978 90 00 30500 1
Genre: Roman
Uitgever: Uitgeverij Unieboek bv
Uitgave: Pocket, 764 pagina’s

Op achterkant
Carcassonne, zomer 1942. Terwijl talloze Franse soldaten aan het front hun leven geven om de Duitsers het hoofd te bieden, raakt de dappere jonge Sandrine betrokken bij het verzet en besluit ze haar eigen strijd te voeren. Onder de codenaam Citadel brengt ze een groep vrouwelijke verzetsstrijders bijeen en samen met hun riskeert ze alles wat haar lief is om een einde te maken aan de angst en verdriet die de Duitse bezetting met zich meebracht.

Terwijl de oorlog het ene na het andere bloederige dieptepunt bereikt, raakt Sandrines lot verweven met dat van drie zeer verschillende mannen. Wie van hen is haar echte vijand? Wie vormt een ware bedreiging? En wie is de bewaarder van het eeuwenoude gehiem dat aan de voet van de Pyreneeën verscholen ligt? De vrouwen van de Citadel-verzetsgroep zullen een veel ouder en duisterder gevect moeten aangaan dan ze ooit hadden voorzien…

Mijn mening
Het boek is net iets anders dan de eerste twee delen, ‘Het verloren labyrint’ en ‘De vergeten tombe’. Terwijl groot deel van de verhalen uit de eerste twee delen in de jaren 2000 afspelen, speelt deze verhaal af in de tweede wereldoorlog.

Ook hier komen twee tijdspanne aan bod, tweede wereldoorlog en de vierde eeuw. Nog een verschil met de eerste twee boeken is namelijk dat nu in de verleden een man een hoofdrol speelt. Maar dat maakt het niet minder spannend. Alleen wat ik hier wel mis, is de link. In de eerste twee delen zijn de beide dames van de heden bewust van de vrouwen uit de verleden. En in dit verhaal is die bewustheid er niet.

Wel komen er weer paar bekenden naar voren en dat is leuk om te lezen en daardoor besef je dat het inderdaad al die drie boeken bij elkaar horen. Op zich kan je dit boek lezen zonder eerste twee delen te hebben gelezen, maar er loopt toch een rode draad door alle drie waardoor je een gevoel krijgt dat je iets mis als je de eerste twee niet hebt gelezen.

Wel laat Kate Mosse haar talent weer goed zien, het mixen van verleden en heden in één geheel. Wel hebben de personages in dit boek meer diepte dan in de eerste twee boeken. Maar ook hier komen weer prachtige zinnen naar voren.

‘Om haar heen leken de geheimen fel en flonkerend als vuurvliegjes langs te schieten en duikvluchten te maken. Je zag ze niet, maar voelde niettemin dat ze er waren.’

”Verhalen veranderen van vorm, van aard. Ze krijgen andere tinten, andere kleuren, afhankelijk van degene die ze vertelt.’ Hij haalde zijn schouders op. ‘Vertel me gewoon het verhaal zoals jij het herinnert.”

Daarnaast maakt zij duidelijk dat er niets romantisch is aan de tweede wereldoorlog. Dat sommige heel ver gaan om achter de geheimen te komen.

‘De foto’s waren duidelijk stiekem genomen, vanuit rare hoeken en deels onscherp vastgelegd, maar het verhaal dat vertelden was duidelijk. Sterk vermagerde vrouwen en mannen, kinderen ook, die achter een omheining van prikkeldraad naar de camera staarden.’

Kortom, weer een prachtboek, weer met plezier gelezen. Absoluut aanrader als je meer van haar wilt lezen en geïnteresseerd bent in geschiedenis en mythe.

©Plien 2014

One thought on “Recensie ‘Citadel’ van Kate Mosse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s