Recensie ‘Het brilletje van Tsjechov’ van Michel Krielaars

het-brilletje-van-tsjechov.jpgTitel: Het brilletje van Tsjechov
Auteur: Michel Krielaars
ISBN: 9789045024868
Genre: Reisverhaal, literatuur
Uitgever: Uitgeverij AtlasContact
Uitgave: Manuscript, 416 pagina’s
Uitgebracht: februari 2014

Manuscript ontvangen van AtlasContact.

Op het achterkant:
Voor zijn reizen door Rusland kon Michel Krielaars zich geen betere gids wensen dan Anton Tsjechov. De grote Russische schrijver was een voortreffelijk  beschouwer en wist de aard van zijn land en landgenoten te doorgronden. Met Tsjechovs blik reist Krielaars zijn held achterna, van Moskou naar Sint-Petersburg en Jalta, van Perm naar Jekaterinboerg, van het Siberische Tomsk naar Vladivostok en ten slotte naar het sterfbed van de schrijver in het Zuid-Duitse Badenweiler.
Krielaars spreekt arbeiders, winkeliers en boeren, die moeite hebben te overleven in een archaïsche maatschappij, en ontmoet ook burgemeesters, oppositiepolitici, artsen en leraren, die hun best doen om hun land te veranderen. Het resulteert in een bewogen en weemoedig verslag van een land dat in beweging probeert te komen, maar nog altijd vastgeroest zit in een mentaliteit die in veel opzichten dateert uit de middeleeuwen.

Mijn mening:
Intrigerend boek. Je hoort veel over Rusland, vooral in negatieve zin. En hoe Poetin het land regeert. Soms denk ik wel eens, Rusland gaat terug naar de tijd van de Tsaren.
Met plezier had ik mee gereisd met Krielaars door Rusland. Af en toe met las ik met verbazing hoe mensen daadwerkelijk over Poetin denken en hoe de mensen onderdrukt worden. Maar ook het verschil tussen al die steden en dorpjes met Moskou. Het grote verschil tussen rijken en armen. Wat ook sterk naar voren komt: de mensen die ver weg van Moskou wonen, voelen zich eigenlijk
veiliger dan mensen die in Moskou wonen.
Met verbazing las ik dat studenten zelfs gedwongen worden om op Poetin te stemmen, doen ze dat niet dan krijgen ze geen goed cijfer en gaan ze dus niet over. Hoezo vrijheid?

Wat ook intrigerend is aan dit boek, was het leven van Tsjechov en hoe hij het wereld ervoer. En dat zijn wereld niet zoveel anders was dan de wereld van nu in Rusland.
Ik vind het mooi om te lezen hoe Michel Krielaars op basis van de dagboeken en
brievenwisselingen van Tsjechov door Rusland reist. En beschrijvingen van Tsjechov vergelijkt met het Rusland van nu. Maar ook hoe Krielaars de omgeving en mensen beschrijft, heel beeldend. Dit soort verhalen kunnen gauw een droog, langdradig worden. Maar in dit geval is het dat niet. Ik heb het in enkele dagen uitgelezen. Het is een boeiend, intrigerend boek.

©Plien 2014

cover van goodreads.com

3 thoughts on “Recensie ‘Het brilletje van Tsjechov’ van Michel Krielaars

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s