Recensie: ‘Een kort oponthoud op de weg van Auschwitz’ van Göran Rosenberg

UnknownTitel: Een kort oponthoud op de weg naar Auschwitz
Oorspronkelijk titel: Ett kort uppehåll på vägen från
Auteur: Göran Rosenberg
Vertaald door: Jasper Popma
ISBN: 9789045022857
Genre: Biografie
Uitgever: AtlasContact
Uitgave: Manuscript
Verschijnt: rond 20 januari

Dit manuscript heb ik ontvangen van uitgever AtlastContact.

Op achterkant
‘Waar ben jij eigenlijk op de trein gestapt?’ Zoveel stations die niemand zich meer herinnert, zoveel oorden die niet meer bestaan. Zoveel treinen, waartussen je kiezen kan. Zoveel treinen die te vroeg en voor altijd zijn gestopt. Göran Rosenberg was twaalf jaar toen zijn vader zelfmoord pleegde. Zijn ouders hadden Auschwitz overleefd, en waren in Zweden een nieuw bestaan aan het opbouwen. Maar zijn vader verdroeg dat nieuwe leven niet. Vijftig jaar later gaat Rosenberg op zoek naar die bijna onbekende vader. Het wordt een reis langs zijn jeugdherinneringen, maar ook verder terug, naar het leven van zijn vader in het voormalige getto van Lod, in het werkkamp van de firma Bussing bij Braunschweig, en in het vernietigingskamp Auschwitz.

Mijn mening
Er zijn veel boeken over de Tweede Wereldoorlog, het getto en de concentratiekampen. Maar naar mijn belevenis zijn er weinig boeken over de mensen die het kamp hebben overleefd en hun strijd daarna om te kunnen leven in vrijheid. Waar moeten ze leven als ze niet meer terug kunnen keren naar hun land of woonplaats?

Göran wil weten wat er gebeurd is met zijn vader, waarom zijn vader geen andere uitweg meer zag dan om zelfmoord te plegen. Zo begint zijn zoektocht naar het verleden van zijn vader. Ik vind dat hij dat op een integere manier doet. Hij heeft duidelijk zitten graven in het verleden van zijn vader en de dingen vanuit zijn eigen perspectief geschreven. Als er gaten zijn in het verleden van zijn vader, geeft hij duidelijk aan wat hij denkt dat er gebeurd zou kunnen zijn. Hij beschrijft zijn vader zoals hij het ziet, of het nu positief of negatief is, het is zoals Göran’s vader het heeft beleefd.
Door dit boek te lezen besef ik beter wat voor impact zo’n kamp kan opleveren. En hoe ieder daarmee omgaat. En in dit geval wist Göran’s vader uiteindelijk niet meer hoe hij verder moest leven met zijn pijn, verdriet en depressie.

Göran kan heel beeldend schrijven waardoor ik dingen heel gemakkelijk voor mij kan zien en beleven. En daarnaast laat hij met dit boek zien hoe lang de nasleep van de Tweede Wereldoorlog kan zijn. Ook al zeggen sommigen, het is nu zo lang geleden dus is het tijd om te vergeten. Maar voor degenen die deze oorlog hebben meegemaakt en in de kampen hebben gezeten, die kunnen het juist niet vergeten. Ze hebben wel een keuze hoe ze ermee om gaan. En dat is wat Göran hier ook naar voren wil brengen, denk ik.
Kortom, een interessant boek. Vloeiend geschreven, hoewel het verhaal af en toe een inzakmoment kent, is het absoluut een aanrader.

©Plien 2013

cover van atlascontact

2 thoughts on “Recensie: ‘Een kort oponthoud op de weg van Auschwitz’ van Göran Rosenberg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s