Recensie ‘De twaalf stammen van Hattie’ van Ayana Mathis

de twaalf stammen van hattieTitel: De twaalf stammen van Hattie
Oorspronkelijk titel: The twelve tribes of Hattie
Auteur: Ayana Mathis
Vertaald door Harm Damsma en Niek Miedema
ISBN: 9789025441418
Genre: Roman
Uitgever: AtlasContact
Uitgave: Pocket, 367 pagina’s
Verschenen: 2013

Dit recensie-exemplaar heb ik ontvangen van uitgever AtlasContact.

Op achterkant
Hattie Shepherd is vijftien jaar als zij voor het eerst moeder wordt. Met een hart vol hoop op een betere toekomst is zij naar Philadelphia gekomen. Haar Amerikaanse droom wordt echter keer op keer stukgeslagen in het gesegregeerde Amerika van de twintigste eeuw. In deze keiharde wereld brengt zij haar kinderen groot door pure wilskracht, maar zonder de liefde die zij ook zo nodig hebben.
Ayana Mathis creëerde een intiem en hartverscheurend portret van Hattie Shepherd in verschillende fasen van haar leven en door de ogen van haar kinderen, die stuk voor stuk de gevolgen dragen hun opvoeding. Het is een psychologisch trefzeker, prachtig geschreven boek over een ongelofelijk sterke vrouw.

Mijn mening
In het begin kon ik nog niet inzien wat (er) nu zo goed was aan het boek.
Maar tijdens het lezen begreep ik steeds meer wat er zo goed aan was. Het leven van Hattie is helaas anders gelopen dat zij gehoopt en gedroomd had. Het mooie aan dit boek was, dat je door de ogen van de kinderen naar Hattie keek. Ieder ervoer haar als moeder anders. Door het harde leven van Hattie probeerde zij haar kinderen te sterken en leerde hun te overleven. Maar waar de kinderen vooral behoefte aan hadden was Hattie’s liefde, maar die kon zij niet geven. En dat is het intrigerende aan dit boek. Hoe het gemis van die liefde op ieder kind een andere invloed had. Hoe je opgevoed wordt, is bepalend voor je toekomst. Dat leerde ze al als kind. Haar kinderen beseften uiteindelijk dat ze zelf keuzes konden maken met wat ze verder uit hun leven wilden halen. Alleen waren ze sterk genoeg? Konden ze uit die cirkel komen zonder de liefde en goedkeuring van hun moeder?

Ik vond het uiteindelijk intrigerend boek en mooie insteek om Hattie te leren kennen door de ogen van haar kinderen. Door hun verschillende perspectieven leer je verschillende kanten van Hattie kennen.

Mooi en intrigerend boek.

©Plien 2013

One thought on “Recensie ‘De twaalf stammen van Hattie’ van Ayana Mathis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s