Recensie ‘Jehanne’ van Simone van der Vlugt

JehanneTitel: Jehanne
Auteur: Simone van der Vlugt
ISBN: 9056373439
Genre: Historisch jeugdboek
Uitgever: Lemniscaat b.v.
Uitgave: Hardcover, 208 pagina’s
Verschenen: 2001

In het kort
In 1425 maakt Jehanne voor het eerst mee wat de Engelsen doen. Ze laten een spoor van vernielingen, verkrachtingen achter in haar dorp Domremy. Aantal dagen later gebeurt er een wonder, zij hoort stemmen van enkele heiligen. Ze geven haar een opdracht namens God. Zij is degene die de kroonprins naar Reims kan brengen waar hij gekroond kan worden. Zij is degene die eenheid zal brengen in Frankrijk.
Maar doordat zij een meisje is, wordt zij tegengewerkt maar geleidelijk aan wint zij het vertrouwen en kan de opdracht van God volbrengen. Wanneer dat opdracht is voldaan hoort zij de stemmen niet meer. Zij wil niet geloven dat haar opdracht is voltooid terwijl nog zoveel delen van het land onder Engels bewind is. Dat is dan het begin van haar einde.

Mijn mening
Jehanne is Jeanne d’Arc. Simone van der Vlugt heeft aan de spelling gehouden waarmee Jehanne enkele brieven ondertekende.
Zij is een van de meest bekende vrouwelijk historisch figuur. Ik denk dat vooral door haar visioenen en wat zij als meisje tot stand heeft kunnen brengen. Ooit is er een voorspelling door Marie d’Avignon gedaan dat de Maagd van Lorraine Frankrijk van de Engelsen zal bevrijden. Maar is Jehanne daadwerkelijk degene waar zij voorspelling van gedaan heeft? Zijn de visioenen van Jehanne echt? Is Jehanne niet iemand die gewoon niet aan de wetten wilt houden maar in vrijheid wil leven?
Zij is daadwerkelijk in staat om kroonprins te laten kronen. Zij wint de gevechten, dwingt respect af, het hele volk staat achter haar. Alleen dan stoppen de stemmen tegen haar te spreken.
Jehanne ontkent dat de stemmen niet meer tegen haar spreken. Zij wil doorgaan, wil Frankrijk bevrijden. Maar is de roem niet naar haar hoofd gestegen? Wil zij weer terug naar haar dorp om een volgzame vrouw van iemand te worden? Of is haar bedoeling goed en wil zij gewoon Frankrijk bevrijden van de Engelsen?
Alleen door haar populariteit bij het volk neemt de Koning aantal beslissingen die haar leven zal kosten. Want zij is populairder dan hij is. En dat steekt natuurlijk bij hem. Hij straft haar af voor haar handelingen die zij zonder zijn toestemming uitvoert. Hoewel haar streven naar vrij Frankrijk hem wel goed uitkom brengt zij de vredesonderhandelingen in gevaar.
Dan wordt zij gevangengenomen door de Engelsen en dat is het begin van haar einde.
Of zij nou wel daadwerkelijk visioenen had of niet, zij is wel degene geweest die het volk van Frankrijk heeft verenigd. De Fransen hervonden hun trots en vechtlusten en uiteindelijk is er een einde gekomen aan de Honderjarige Oorlog met Engeland. Zij heeft altijd geloofd in haar visioenen. Ik heb bewondering voor haar, hoe zij gnederlandsehoorzaamt aan de stemmen en de wetten negeert. Dat zij ervoor is gegaan. Triest hoe haar einde is, maar ik denk ergens dat het zo had moeten zijn. Want zo is en blijft zij een legende.

Het is een mooi, intrigerend en een leerzaam boek. Een boek dat Thea Beckman zo had kunnen schrijven. Simone van der Vlugt is in mijn ogen een waardige opvolger van Thea Beckman op het gebied van historische jeugdboeken. Omdat beide auteurs heel beeldend kunnen beschrijven en hun personages hebben altijd echte persoonlijkheden.
Absoluut een aanrader als je van historische boeken houdt, het is voor jong en oud leuk om te lezen.

©Plien 2013

cover van goodreads.com

10 thoughts on “Recensie ‘Jehanne’ van Simone van der Vlugt

  1. Ik vind historische romans altijd erg mooi. Vind de schrijfstijl van Van der Vlugt vaak wel behoorlijk simpel eigenlijk.

  2. Ik heb dit boek ooit voor school gelezen. Was er erg van onder de indruk. Een quote uit dit boek staat me jaren later nog altijd levendig voor de geest: “Het is moeilijk
    om in Gods genade te geloven als keer op keer alles wat je bezit
    van je wordt afgenomen.”

  3. Ik zie wel wat je bedoelt, maar dat leest juist lekker weg. Maar haar boeken voor volwassenen zijn niet simpel.

  4. Pingback: Recensies -2- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger

  5. Pingback: Boekenupdate Mei | Plien

  6. Pingback: Recensies -3- voor Uitdaging voor 2013: Ik Lees Nederlands! | De Boekblogger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s