Vragen aan… Kind Kind

wendel en dennis kindIn 2001 beginnen Dennis en Wendel hun carrière met de oprichting van een internetbedrijf, waaronder verschillende nieuwssites vielen. Bijna tien jaar lang hielden zij zich bezig met het brengen nieuws over mode, kunst, uitgaan en design, met een enthousiast redactieteam in het hart van Amsterdam. Na de verkoop van de sites hebben Dennis en Wendel bijna 3 jaar ieder hun eigen carrière pad gevolgd, Dennis o.a. als algemeen directeur bij een uitgeverij in kunstboeken, Wendel had haar eigen marketing bureau. De passie voor kunst en schrijven maakte dat ze in de avonduren en op vrije dagen, samen aan het boek werkten. Het project nam met de tijd steeds grotere vormen aan, met als eindresultaat dit geweldige boek.

Ik heb ‘Secret Scouts en de verloren Leonardo’ van Kind Kind gelezen. Na aanleiding daarvan heb ik haar paar vragen per e-mail gestuurd. Wil je weten wat secret scoutsik van het boek vond, lees dan mijn recensie over het boek.

1. Hoe is het om samen een boek te schrijven?
Omdat we allebei een nogal rijke fantasie hebben is het fantastisch om daar ook actief iets mee te kunnen doen. We hebben daardoor altijd wel iets samen te bespreken. Allerlei voor andere mensen meestal onopvallende details, zijn voor ons al aanleiding om over na te denken en te bespreken of we dat in het verhaal kunnen verwerken; een gek loopje van iemand op straat, exotisch fruit bij de groenteboer, een bericht in de krant over een gestolen schilderij. Dat maakt het ontzettend leuk.

2. Kunnen jullie vertellen hoe dat te werk gaat, samen een boek schrijven? Verdelen jullie dan de taken en dergelijke?
In het allereerste begin van het proces hebben we samen de grove verhaallijn bedacht. Toen zijn we research gaan doen, daar is heel veel tijd in gaan zitten omdat de feiten natuurlijk echt helemaal moeten kloppen. Naar aanleiding van de research kwamen ook weer punten naar voren die het verhaal automatisch een nieuwe wending gaven. We hebben zelfs een moodboard gemaakt van sferen en locaties, zodat we zeker wisten dat we precies dezelfde beelden voor ogen hadden bij het schrijven. Pas toen we tevreden waren over de grove lijn, de feiten klopten en we enkele details hadden ingevuld zijn we gaan schrijven. Dennis schreef over het algemeen vooruit, Wendel volgde met details, vulde aan of schrapte juist overbodige passages.

Tijdens het proces hebben we steeds allerlei mensen laten proeflezen. In het begin 5 leerlingen uit groep 8 van de Gooische School en 5 volwassenen o.a. een psycholoog, een huismoeder en een kunsthistorica. Dit leverde heel verschillende feedback op rond details, maar allemaal waren ze meteen heel enthousiast over de verhaallijn. Enkele details hebben we aangepast naar aanleiding van de feedback. Toen hebben we het aan groep 7 & 8 van de Gooische School laten lezen. Ze hadden slechts een week om het te lezen. Toen we de klas inliepen voor de eindbespreking stonden ze op de banken zo enthousiast waren ze! Ze begonnen zelfs over wanneer de verfilming klaar zou zijn! Geweldig, vooral ook omdat het boek naast dat het een heel spannend verhaal is ook stiekem echt heel informatief is!

3. Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Leonardo da Vinci in het boek te verwerken?
We hadden al heel lang het idee, vanwege onze gezamenlijke voorliefde voor kunst en geschiedenis, om als we ooit een boek zouden gaan schrijven, daar kunst in te verwerken. We hadden eigenlijk een andere kunstenaar voor ogen, maar in de loop van ons onderzoek stuitten we steeds vaker op eigenaardigheden rond Leonardo Da Vinci. Daar hadden we op een bepaald moment zoveel ideeën bij, dat het verhaal om die merkwaardigheden heen is geschreven. Als je gaat graven in de geschiedenis kom je echt veel vreemde onopgeloste vraagstukken tegen, wat dat betreft zouden we nog wel honderd verhalen kunnen schrijven.

4. Hoe hebben jullie het materiaal verzameld voor je boek, vooral over Leonardo da Vinci?
Allereerst is internet een geweldige bron. Van Wikipedia tot vreemde filmpjes van mensen over ufo’s in oude kunstwerken, alles hebben we doorplozen. Daarnaast heel veel boeken over Leonardo Da Vinci, maar ook over de renaissance en andere prominente tijdsgenoten.

Dennis en Wendel, bedankt dat jullie de tijd hebben willen nemen om de vragen te beantwoorden.

©Plien 2013

Auteurs foto van http://www.secretscouts.com
boekcover van goodreads.com

4 thoughts on “Vragen aan… Kind Kind

  1. Leuk dat je ze hebt geïnterviewd. Je hebt ook een paar vragen gesteld die ik mezelf ook afvroeg tijdens het lezen van het boek. 🙂 Dus extra interessant om hun antwoorden te lezen dan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s