Recensie: ‘De boekhandelaar van Kaboel’ van Ǻsne Seierstad

de boekhandelaar van kaboelTitel: De boekhandelaar van Kaboel
Originele titel: Bokhandleren i Kabul
Auteur: Ǻsne Seierstad
ISBN: 9789044521740
Genre: Roman
Uitgever: De Geus bv
Uitgave: pocket, 284 pagina’s
Verschenen: de gelezen editie 2012

Auteur
Ǻsne Seierstad is een freelance journalist uit Noorwegen. Zij is vooral bekend geworden wegens haar alledaagse oorlogsverslagen. ‘De boekhandelaar van Kaboel’ heeft veel teweeg gebracht voor zichzelf, Noorwegen en voor het gezin waar Ǻsne tijdelijk heeft gewoond.
Voor meer informatie, zie Wikipedia.

In het kort
Het draait om het gezin van boekhandelaar Soeltan Khan en hun leven in Afghanistan, na de val van Taliban. Soeltan Kahn is het hoofd van de familie en zijn wil is wet binnen de familie.

Een intrigerend verhaal. Het verhaal komt realistisch over doordat je weet dat Ǻsne Seierstad een tijdje bij een gezin heeft gewoond in Afghanistan. Daardoor weet je dat die dingen echt gebeurd zijn, dat het leven in zo gezin echt zo ook aan toe gaat.
Tijdens het lezen heb ik soms gedacht, wat ben ik blij dat ik in Nederland woont. Het was heel interessant om te lezen hoe het leven daar aan toe gaat. Hun moraal, geloof en hiërarchie binnen het gezin. Ik heb me toch regelmatig aan Soeltan geërgerd, zijn gedrag vertoon dictatorschap.
Je kunt als meisje niet zomaar iets doen zoals een jongen dat kan. Maar ook kunnen de jongens niet zomaar van alles doen, want het vader is en blijft de baas.
Het is ook interessant om te lezen hoe ze proberen hun weg te vinden na de val van Taliban. Plotseling vervallen strenge regels die door de Taliban werd opgelegd. Maar het gezin kan moeilijk uit dat regime levenswijze loskomen. De angst zit zo diep in hun dat het moeilijk is om dinge los te laten. Vooral bij meisjes en vrouwen, want die werden vaak als schuldige aangewezen terwijl in meeste gevallen eigenlijk de schuld van de man is.

Wat voor mij een eyeopener was het feit dat boerka’s niet zo oud is als ik dacht. Het staat ook niet in de Koran. De boerka werd pas begin 1900 ingevoerd door de koning. Die wilde dat de vrouwen van zijn harem zich bedekte. Het was toen een teken van een leidende klasse. Boerka werd opgesmukt met gouddraden en dergelijke. In de jaren 50 werd het verspreid door het land, vooral door de rijke klasse. In 1959 kwam minister-president met zijn vrouw. En zij droeg geen boerka. Dus niet iedereen was er mee eens. De vrouwen begonnen in die tijd weer afstand te doen van de boerka. Maar het is nu een statussymbool voor de armen geworden en alle andere etnische groepen boerka dragen. In 1961 kwam een wet dat de ambtenaren verboden werden om boerka te dragen. In de jaren 70 voelde alle vrouwen zich op gemak om rokken en blouses te dragen. Door de komst van de fundamentalistisch bestuur en steeds meer vrouwen begonnen zich weer te bedekken. Met de komst van Taliban verdween het vrouwen van het straatbeeld, verborgen onder een boerka.
Later in het boek lees je dat de vrouwen wel de boerka thuis willen laten, maar de angst zit zo diep dat het niet gemakkelijk is om het niet aan te doen.

Kortom heel interessant, informatief roman. Soms is het wel storend als de auteur met feiten aan komt, dan loopt het verhaal niet lekker door.  Zij doet het om je inzicht te geven in het handelen van de personen.
Aanrader als je geïnteresseerd bent in andere culturen en meer inzicht wil krijgen.

©Plien 2013

cover van internet

7 thoughts on “Recensie: ‘De boekhandelaar van Kaboel’ van Ǻsne Seierstad

 1. Confronterend he, dat doorbreken van de verhaallijn met allerlei achtergrondinformatie. Meestal, als je het plot al kent, kun je er de tweede keer beter van genieten omdat je dan minder jachtig leest, op zoek naar de dader en zo.

  Prima recensie. Gisteren keek in naar de VPRO documentaire van Jelle Brandt Corstius over India. Dan weet je weer hoe anders het in veel landen toegaat en hoe verwend wij zijn met onze geordende maatschappij.

  Moet wel een goed boek zijn.

 2. Ja, het was af en toe storend. Ik ga zeker de tweede keer lezen zoals je zegt minder nieuwe informatie.

  Dank je wel. We zijn wel verwend en vooral de vrouwen ons land zijn gezegend.
  Het was erg goed, je gaat gewoon bij nadenken. En bepaald denkwijze veranderen daardoor.

 3. Ik merk dat ik ze niet goed kan verteren, al die inperkingen in het dagelijks leven. Mannen dus kennelijk ook zolang vader nog leeft, maar ik denk toch vooral vrouwen. Angst, geen bewegingsvrijheid. Ik zou bijna zeggen: met harde hand tegen dit soort praktijken optreden. Maar zo werkt het natuurlijk niet. Interessant boek, prima beschrijving. Je weet wel de boekeneetlust op te wekken 🙂

 4. Dat klopt, vader heeft oppermacht maar leert wel zijn zonen zo de vrouwen de behandelen en zonen hebben toch meer vrijheid.
  Zo werkt het helaas niet. Hoewel ik aan het einde van het boek toch proeft dat er veranderingen aan komen alleen als je zolang in angst hebt geleefd verander je niet zomaar. Kijk maar hoe lang het hier heeft geduurd met vrouwenemancipatie.
  Dank je wel en graag gedaan 😉

 5. Pingback: Boekupdate januari en februari | Plien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s