Recensie: ‘Stad in Storm’ van Thea Beckman

Titel: Stad in storm
Auteur: Thea Beckman
ISBN: 9060693973
Genre: Jeugdboek, jong volwassen boek
Uitgever: Lemniscaat b.v.
Uitgave: Hard cover, 293 pagina’s
Verschenen: 1979

Auteur
Thea Beckman is een van de bekende Nederlandse kinder- en jeugdboeken schrijfster. Zij schreef vooral historische boeken. Het meest bekende boek van haar is ‘Kruistocht in spijkerbroek’, waar zij ook prijzen mee heeft gewonnen. Het boek is verfilmd. Helaas heeft Thea Beckman nooit kunnen zien.
Zie hier voor bibliografie.

In het kort
1672, Hans Stevenszoon Ortelius, een zoon van een drukker en boekenhandelaar komt op terugweg een vrouw en een meisje tegen. In opwelling biedt hij hun zijn huis aan waar ze tijdelijk even tot rust kunnen komen voor ze terug gaan naar Duitsland. Maar hun verblijf wordt door de Fransen bezetting verlengd. In de tijd van veel onrust en onvree worden de gebroeders de Wit vermoord. Zullen er mensen zijn die tegen de bezetting zullen verzetten? Zal de Zeven Provinciën de Fransen kunnen verslaan? Zal er weer rust wederkeren?

Mijn mening
Het is en blijf een interessant boek.
Thea Beckman heeft een heel duidelijk onderzoek gedaan naar het verleden, over de bezetting van de Fransen in ons land, Utrecht, verzet.
Maar ook over de waag in Oudewater, dat uit heel Europa mensen kwamen om daar te laten wegen. Want Oudewater stond bekend om betrouwbaarheid. Ik blijf het onvoorstelbaar vinden dat mensen in dat soort dingen geloven.
Weer schrijft zij prachtig over de omgeving en de personages zijn echt. Hans heeft zijn goede en zwakke kanten, ook de anderen zoals zijn vader, Lina, Joris en Gerrit-Jan Vlieger. Elk had iets waardoor ik gemakkelijk met ze mee kon leven. Hoe elk van hun omgaat met de bezetting, hoe ze in verzet gaan, hoe ze met hun geloof omgaan is mooi om te lezen. Wel is het allemaal vanuit Hans zijn perspectief. Want het boek is geschreven in de ik-vorm.
En toch is er iets waardoor ik het boek niet grote regelmaat herlees. Ik kan alleen niet goed benoemen wat het is. Misschien door de ik-vorm of omdat aardig wat boeken van Thea Beckman niet op een plaats concentreert, zoals dit boek, het concentreert op Utrecht.
Een aanrader als je van geschiedenis houdt, want het verhaal wordt op een leuke manier verteld en Thea Beckman maakt het ook interessant.

©Plien 2012

boekvcover van goodreads.com

Advertenties

2 thoughts on “Recensie: ‘Stad in Storm’ van Thea Beckman

  1. Pingback: Boeken update: November | Plien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s