Recensie: ‘De orchidee van Shanghai’ van Jennifer Cody Epstein

Titel: De orchidee van Shanghai
Oorspronkelijke titel: The Painter from Shanghai
Auteur: Jennifer Cody Epstein
ISBN: 9789023426196
Genre: Roman
Uitgever: Cargo
Uitgave: Pocket, 452 pagina’s
Verschenen: 2008

Auteur
Jennifer Cody Epstein heeft Engels en Aziatische taal- en letterkunde gestudeerd. Zij heeft in diverse landen gewoond en gewerkt, waaronder ook China. Momenteel woont zij met haar man in New York.

In het kort
Het gaat over het leven van een bekende Chinese schilderes Pan Yuliang. Pan Yuliang is een wees die door haar oom wordt verkocht aan een bordeel. Dankzij een rijke ambtenaar kan zij eruit stappen. Hij geeft haar kans om zicht te kunnen ontwikkelen. Uiteindelijk wordt zij beroemd en berucht om haar schilderijen en gedrag. Betaalt zij daar uiteindelijk niet een hoge prijs voor?

Mijn mening
Het is een intrigerend roman.
Deze roman geef je een goed inzicht in de cultuur van China en hoe zich ontwikkeld. Interessant om te lezen hoe een wees Xiuqing zich ontwikkeld tot een zelfstandige vrouw Yuliang, een naam dat gegeven is in het bordeel.
Een van de schoonheidspunten in China is de lotusvoeten. De voeten worden ingebonden om ze klein te houden. Ik, uit deze tijd, vind het onbegrijpelijk dat de vrouwen dat toelaten. Dat ze toelaten hun voeten te laten inbinden en later nauwelijks op kunnen lopen en altijd pijn moeten lijden. Dat heeft wel indruk op me gemaakt. Bij Yuliang is het mislukt en toen zij later concubine wordt van een rijke ambtenaar mocht zij haar voeten niet meer inbinden. Hij geloofde daar niet in, hij moedigde haar ook om te gaan schilderen.
Wat ook interessant was, hoe Yuliang haar weg vindt in de kunstwereld waar de mannen voor het zeggen hebben. Hoe zij zich staande houdt en haar eigen weg gaat. Daardoor komt zij veel onbegrip en tegenstand tegen. Maar zij heeft ook medestanders en is zij in staat om naar Europa te reizen.
De enige waar ik me aan stoorde was de schrijfstijl. Alleen weet ik niet of het door de vertaling komt of door de schrijfstijl van de auteur.
Maar de auteur heeft wel heel beeldend geschreven en het was gewoon een interessant boek. Een boek dat je inzicht geeft in een ander cultuur en hoe een vrouw zich los worstelt van de strakke cultuurregels.

Kortom een heel interessante boek, een aanrader voor iedereen die zich interesseert voor andere cultuur. Wat betreft de schrijfstijl, het kan aan mij liggen.

©Plien 2012

Advertenties

One thought on “Recensie: ‘De orchidee van Shanghai’ van Jennifer Cody Epstein

  1. Pingback: Boeken update: November | Plien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s