Recensie: ‘Kinderen van Moeder Aarde’ van Thea Beckman

Titel: Kinderen van Moeder Aarde
Auteur: Thea Beckman
ISBN: 9060696123
Genre: Jeugdboek, jong volwassen boek
Uitgever: Lemniscaat b.v.
Uitgave: Hard cover, 347 pagina’s
Verschenen: 1985

Auteur
Thea Beckman is een van de bekende Nederlandse kinder- en jeugdboeken schrijfster. Zij schreef vooral historische boeken. Het meest bekende boek van haar is ‘Kruistocht in spijkerbroek’, waar zij ook prijzen mee heeft gewonnen. Het boek is verfilmd. Helaas heeft Thea Beckman nooit kunnen zien.
‘Kinderen van Moeder Aarde’ is het eerste deel van trilogie.
Zie hier voor bibliografie.

In het kort
Derde Wereldoorlog verwoest de hele aarde. Door de kernoorlog dat verkeerd is uitgepakt verschuift de evenaar, wordt warm waar koud was en andersom.
Op Thule, voormalig Groenland, smelt het ijs en er ontstaat een heerlijk klimaat. Het land wordt geregeerd door vrouwen en leeft eeuwen lang in vrede. Maar dan op een dag komt een onbekend expeditieschip. De opvarenden hebben één doel, Thule veroveren. Want Thule heeft alles wat hun land niet meer heeft, het groene paradijs waar wilde dieren nog vrij rondlopen. Zullen de veroveraars het lukken om Thule te veroveren?

Verhaal/setting/omgeving
Het verhaal speelt af ergens in de verre toekomst. Thule, voormalig Groenland, is een paradijs. Er zijn geen regeringen, geen gevangenissen, geen ingewikkeld regelgeving. Alles is van iedereen. Iedereen helpt iedereen. Je laat de natuur met rust dan geeft de natuur wat je nodig hebt en niet meer. De vrouwen zijn de baas en geen man zal ooit een belangrijke functie mogen bezitten. Konega is een vrouw die vereerd en gerespecteerd wordt door het hele volk. Zij vertegenwoordigt Thule, is Thule dus is het volk bereidt alles te doen wat zij vraagt. Ook al druist het misschien tegen de wetgeving van Thule in. Maar Konega beseft dat soms er geen keuze.
Badeners uit Badense Rijk, voormalig Europa, leven in een grauwe, droge wereld. Door hun behoefte naar macht is er continue oorlog met andere landen. Waar je moet vrezen voor je leven als iets durft te zeggen over het beleid van het land. Ze putten de grond uit tot er niets meer kan groeien. Daarom stuurt Egon, de dictatuur, een schip naar mogelijke Groenland. Kijken of daar mogelijkheden zijn voor de toekomst.
Een groot contrast tussen twee volkomen verschillend werelden.

Personages
Het draait vooral om Christian, Konegazoon. Hij zal nooit de plek van zijn moeder over kunnen nemen omdat hij een jongen is. Maar hij gelooft niet zoals zijn moeder Armina-Dottir dat de Badeners met slechte bedoelingen zijn gekomen.
Door het hele verhaal heen wordt hij bijgestaan door Thura, op wie hij verliefd is. Ook Hannan-Dotir, zijn tante en zijn vader Rajo staan hem bij op verschillend manieren.
Belangrijke personages uit Badense rijk zijn Professor Kunz die door de grote Egon op uit is gestuurd om te onderzoeken over Thule en luitenant Kolbe. Ze komen regelmatig in conflict met elkaar door hun verschillende denkwijze en benadering.

Mijn mening / conclusie
Ik heb het altijd schitterend boek gevonden. Ik zag ergens op het internet dat dit boek ook onder het genre dystopie valt. In de eerste instantie dacht ik, dat snap ik niet. Maar ik heb nu beter inzicht gekregen in de betekenis van dystopie. Ik kan me wel in vinden, maar tegelijkertijd vind ik ergens ook utopie, vanwege de levensstijl van Thule. Het is een heel tegenstrijdig geheel. Dat maakt het juist het interessante aan dit boek.
Thule is een paradijs. De manier waarop zij met natuur omgaan is iets waar wij van kunnen leren. We moeten wat meer stilstaan bij wat wij met onze moderne leven het natuur aandoen. Als je dan leest hoe het met de Badense Rijk is gesteld, dan denk ik dat het leven op Thule nog lang niet slecht is. Hoe simpel allemaal kan gaan, hoe moeilijk het nu in onze tijd moet gaan. Is een goed boek waar je even bij nadenkt en stilstaat.
Thea Beckman heeft het heel beeldend geschreven, ik kon makkelijk voor mijn ogen halen en meeleven met de personages, vooral met Christian.
Is een aanrader voor iedereen boven 12+. Denk dat het onderwerp voor onder de 12 misschien te hoog gegrepen is. Het boek leest makkelijk en is een interessant toekomstbeeld.

5/5

©Plien 2012

3 thoughts on “Recensie: ‘Kinderen van Moeder Aarde’ van Thea Beckman

  1. Pingback: Boekenupdate: Oktober | Plien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s