Recensie: ‘Rode sneeuw in december’ van Simone van der Vlugt

Titel: Rode sneeuw in december
Auteur: Simone van der Vlugt
ISBN: 9789041418678
Genre: Roman
Uitgever: AmboAnthos
Uitgave: Hardcover, 438 pagina’s
Verschenen: 2012

Auteur
Simone van der Vlugt is een bekend Nederlands schrijfster. Zij begon als jeugdboeken schrijfster. Aantal boeken van haar zijn ook bij de bekende uitgever Lemniscaat uitgebracht. Aantal boeken van haar zijn ook in divers talen vertaald en heeft zij divers prijzen mee gewonnen. Sinds een aantal jaren schrijft zij ook romans en thrillers voor volwassenen.
Zie voor bibliografie hier.

In het kort
Het verhaal speelt af in de 16de eeuw af en begint met Lideweij, die bij haar vader in Leiden woont. Wanneer haar vader ziek wordt komt een dokter langs. Dat is het begin van de grote veranderingen in Lideweij haar leven. Door de keuzes die Lideweij heeft gemaakt zal zij nooit meer terug kunnen keren naar haar ouderlijke huis.
Zij gaat verder met haar leven in Breda. Waar zij in contact komt met Prins Willem van Oranje. Dan begint de woelige tijden, andersdenkend in geloof worden vervolgd. Alva komt naar ons land, de donkere tijden begint voor Nederland.
Wanneer de strijd heftiger wordt tussen de Spanjaarden en Nederlanders in onze land veranderd het leven van Isabella, het oudste dochter van Lideweij. Zal het met Nederland goedkomen? Zal Isabella haar geluk vinden? Blijft Lidewije haar vader overleven?

Verhaal/setting/omgeving
Het verhaal speelt af in de 16de eeuw door heel Nederland af. Enkele plaatsen spelen een belangrijke rol. Zoals Leiden, Breda, Naarden en Delft.
Je leest het verhaal via drie verschillende personages. Je ervaart de wereld vooral door de ogen van Lideweij en later door Isabella. Soms geeft prins Willem je een kijkje in zijn leven. Daardoor krijgt het verhaal mooie afwisselingen en inzichten. Je ervaart daardoor een brede blik over die tijdsperiode.

Personages
Lideweij Feelinck is een van de belangrijke personages. Zij is het hoofdpersonage voor ongeveer in de eerste helft van het boek. In de tweede helft is Isabella Griffioen het hoofdpersonage. Door het hele verhaal heen verschijnt Prins Willem nu en dan en geeft inzicht in hoe hij tegen dingen aan zou hebben kunnen kijken.
Daarnaast spelen enkele andere een belangrijke rol in hun leven. In geval van Lideweij speelt Andries Griffioen een hele belangrijke rol. Voor Isabella later, tegen dank en wil, Reinier Benningh. Voor prins Willem is zijn grote familie heel belangrijk en enkele spelen een kleine rol in het boek.
Maar het draait vooral om Lideweij en Isabella.

Mijn mening / conclusie
in twee dagen heb ik dit fantastische boek uitgelezen. Het is helder, levendig geschreven. Ik kon heel gemakkelijk voor me ogen halen, zelfs de vreselijke dingen die er gebeurd zijn. Ik ben dan even stil, stom verbaasd hoe dat soort dingen kunnen gebeuren. Maar dan kijk ik naar nu en besef dat de enkele gruwelen nu nog gebeurd, alleen niet meer hier in Nederland.
Simone heeft de personages echt diepgang gegeven, want ik heb met alle hoofdpersonages zo intens mee kunnen leven. Ik was echt op enkele momenten stil en verdrietig hoe het leven voor sommige eindigen.
Dit is een prachtig boek over een deel van de geschiedenis van Nederland. Ik heb van dit boek een aantal feiten geleerd over d 16de eeuw. Daardoor moest ik tijdens het lezen af en toe denken aan Thea Beckman. Ook zij kon de geschiedenis zo verhelderende en boeiend schrijven.
Is absoluut een aanrader als je van geschiedenis houdt, is gewoon in ieder geval een aanrader.

5/5

©Plien 2012

boekcover van goodreads.com

3 thoughts on “Recensie: ‘Rode sneeuw in december’ van Simone van der Vlugt

  1. Pingback: Boekenupdate: Oktober | Plien

  2. Pingback: Recensie: Simone van der Vlugt - Rode sneeuw in december | Ranking the Books

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s