Recensie: ‘Erfgenaam van Zeven Wateren’ van Juliet Marillier

Titel: Erfgenaam van Zeven Wateren
Originele titel: Heir to Sevenwaters
Auteur: Juliet Marillier
ISBN: 9789024530120
Genre: Fantasy
Uitgever: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff.
Uitgave: Pocket, 416 pagina’s
Verschenen: 2009

Auteur
Juliet Marillier is een historisch fantasy-schrijfster die nu in Australië woont. Zij is geboren in een dorp in Nieuw-Zeeland. In het dorp waar veel Schotse emigranten wonen. Zodoende is zij opgegroeid met Keltische mythes en muziek. Het is niet verwonderlijk dat zij geïnspireerd raakte om verhalen te gaan schrijven. Zij heeft aardig wat boeken geschreven. Voor een overzicht van haar boeken kan je hier zien.
‘Erfgenaam van Zeven Wateren’ is een vervolg op trilogie ‘De Zeven Wateren’. Dus deel 4.

In het kort
Sean is het stamhoofd van Zeven Wateren. Daardoor is hij een opzichter van het woud waar ook Andere Wereld aan grenst. Eindelijk na 6 dochters baart Aisling, zijn vrouw, een zoon. Maar dan op een dag gebeurd er iets waardoor het huishouden op zijn kop staat. De zoon wordt ontvoerd. Clodagh, de derde dochter van Sean, voelt zich geroepen om haar broertje te vinden. Daarvoor moet zij Andere Wereld in gaan. Zal het haar lukken om haar broertje te vinden?

Verhaal/setting/omgeving
Het verhaal speelt af in oud Ierland, vervuld met oude tradities, mythes en legenden. Het speelt af rondom Zeven wateren die ergens in noordoost van Ierland is gevestigd. Andere Wereld speelt in het zelfde gebied af, maar toch is het een andere wereld.
Andere Wereld kan je niet zomaar betreden. Er zijn van die speciale toegangspoorten. Je moet net weten waar je die kan vinden. Is een wereld met eigen wetten en regels. Als er fout gemaakt wordt kan het niet alleen ten koste gaan van je eigen leven maar ook van degene die jouw hart heeft of je familie.

Personages
In dit boek speelt Clodagh, de dochter van Sean en Aisling, de hoofdrol. Zij is één van de tweeling. Zij voelt zich niet bijzonder, behalve dat zij van gedachte tot gedachte met haar tweelingzus kan communiceren. Maar aangezien haar oudste zus op Ines Eala woont en haar tweelingzus gaat trouwen, voelt zij zich verplicht het huishouden op zich te nemen. Want haar moeder is op leeftijd en zwanger. Alleen verloopt de zwangerschap niet vlekkeloos. Daardoor voorziet Clodagh dat zij voorlopig vastgebonden is aan het huis.
Een ander belangrijke personage is Cathal. Hij heeft een vaag achtergrond. Hij is opgevoed door een clanhoofd die niet zijn vader is. Maar diep van binnen voelt hij altijd anders dan de anderen. Hij is een mysterieus persoon die tegen onzichtbare krachten vecht.
Natuurlijk mag ik niet aantal personages vergeten die ook in andere delen een rol speelden. Zoals Cairán, Sean, Aisling en Johnny.

Mijn mening / conclusie
Om dit boek voor te begrijpen is het toch verstandig om eerst trilogie Zeven Wateren te lezen voor je met dit deel begint. Omdat een aantal personages erin voorkomen die in vorige delen een rol speelden. Soms wordt even zijdelings een gebeurtenis benoemd dat in vorige delen is afgespeeld.
Maar het was weer een heerlijk boek om te lezen. Wat dit boek anders maakt is het feit dat het een deel van het verhaal afspeelt in Andere Wereld. Daardoor geeft het dit boek meer magische kant mee dan in andere delen. Het was heerlijk om daarin te verdwalen.
Het duurde wel even voor er wat gebeurde, daarna gaat het vrij snel. Soms had ik wel even, oke, kom op! Maar ik denk dat de auteur het heeft gedaan om een beeld te geven wat voor soort leven Clodagh leeft en wie zij is. En hoe Cathal zijn afstand bewaart. Daarnaast blijkt achteraf de verhalen die een oude vrouw Wilg vertelde heel belangrijk te zijn. Dus het was nodig om inzicht te geven, maar het kan te lang duren.
Toen het eenmaal vaart had, heb ik doorgelezen. Ik wilde weten wat er gebeurd, wie Cathal was? Lukt het Clodagh om haar broertje te redden?
Ook dit boek is in een ik-vorm geschreven, je beleefde het verhaal vanuit Clodagh haar standpunt. Is wel auteur haar gewoonte om veel personages voorbij te laten komen. Maar merendeel zijn bekende personages uit de andere delen, dus maakt het niet ingewikkeld.
Het verhaal leest gemakkelijk weg. De auteur heeft een talent om heel beeldend te schrijven, je ziet gewoon voor je hoe het eruit ziet, hoe het voelt.
Is een aanrader voor iedereen die van Ierse mythes, legendes, magie, fantasy houdt.

4/5

©Plien 2012

Plaatje van het Internet

One thought on “Recensie: ‘Erfgenaam van Zeven Wateren’ van Juliet Marillier

  1. Pingback: Boekenupdate VI | Plien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s