Recensie: ‘Kind van het Profetie’ van Juliet Marillier

Titel: Kind van de Profetie
Originele titel: Child of the Prophecy
Auteur: Juliet Marillier
ISBN: 9024538939
Genre: Fantasy Uitgever: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff.
Uitgave: Pocket, 573 pagina’s
Verschenen: 2002

Auteur
Juliet Marillier is een historisch fantasy-schrijfster die nu in Australië woont. Zij is geboren in een dorp in Nieuw-Zeeland. In het dorp waar veel Schotse emigranten wonen. Zodoende is zij opgegroeid met Keltische mythes en muziek. Het is niet verwonderlijk dat zij geïnspireerd raakte om verhalen te gaan schrijven. Zij heeft aardig wat boeken geschreven. Voor een overzicht van haar boeken kan je hier zien.
‘Kind van de Profetie’ is het derde deel van trilogie ‘De Zeven Wateren’.

In het kort
Steeds dichterbij komt de strijd tussen Ierland en Engeland om de magische Eilanden. Nu het kind van de profetie is geboren geloven de Ieren dat het nu de juiste tijd is om de Eilanden terug te kunnen veroveren. En daardoor de oude machten weer kunnen herstellen. Maar is hij daadwerkelijk het kind van de profetie of is het misschien iemand anders? Lukt de Ieren om de Eilanden terug te veroveren?

Verhaal/setting/omgeving
Het verhaal speelt af in oud Ierland. Je leert in dit boek de variatie van het land kennen. De tocht begint in zuidwest via Zeven Wateren om later op een eiland Inis Eala in het noorden te pauzeren. Dan gaat het vervolgens door naar de Eilanden.
Op Inis Eala worden de jongens en mannen getraind om krijgers te worden. Het doel om de krijgers te trainen is om de Eilanden weer terug te veroveren. Die Eilanden zit precies tussen Engeland en Ierland.

Personages
In dit boek is Fianne het belangrijkste personage. Zij is de kleindochter van Sorcha en Red. Door wat er gebeurd is met haar moeder Niamh en haar vader Ciarán is zij ver van Zeven Wateren opgegroeid. Zij is een verlegen, onzeker meisje. De enige buiten de familie die zij dicht bij haar toelaat is Darragh, een van de reizigers. Elk jaar in de zomer komen de reizigers bij haar dorp langs. En Darragh heeft iets waardoor Fianne op haar gemak bij hem voelt.
In het laatste jaar van haar opvoeding komt haar grootmoeder Oonagh in beeld. Daardoor komt Liadan in een continue tweestrijd. Zij wil het goede doen, maar door het toverkrachten van haar grootmoeder heeft zij niet veel keuze.
Ook in dit deel passeren er enkele bekende personages uit de vorige delen, en komen nieuwe gezichten voorbij. Zoals Johnny, is hij het kind van de profetie?

Mijn mening / conclusie
Ik moet bekennen dat ik ook dit boek met enige regelmaat heb herlezen. Ik blijf ervan genieten. Het magische verweven met de werkelijkheid. Wat als er nou meer is dan wat we zien.
Ook weer was dit een heerlijk boek, net als deel 1 en 2. En toch was hij iets minder. Het verhaal kende wat trage momenten. Waardoor ik soms dacht, schiet even op. Soms duurde even voor er wat gebeurde, voor er wat duidelijk werd.
Toch ben ik met plezier met Fianne meegegaan op haar tocht. Afvragend hoe het zal aflopen voor haar. Hopend dat zij ook wat geluk in haar leven mag kennen. Je leeft met haar mee tot aan de ontknoping en verder. Hoe zal zij de familie kunnen beschermen? Hoe gaat zij om met wantrouwen tegenover haar terwijl zij haar best doet om hun te beschermen?
Je leeft met de personages erg mee, je hoop dat het voor allemaal goed afloopt. Wel komen net als in andere delen veel personages voorbij, maar als je de andere delen hebt gelezen is het minder overweldigend.
Ook dit boek is in de ik-vorm geschreven en ook hier was het niet storend. Het leverde geen beperkingen op.
Het verhaal leest gemakkelijk weg. De auteur heeft een talent om heel beeldend te schrijven, je ziet gewoon voor je hoe het eruit ziet, hoe het voelt.
Is een aanrader voor iedereen die van Ierse mythes, legendes, magie, fantasy houdt.

4/5

©Plien 2012

Advertenties

One thought on “Recensie: ‘Kind van het Profetie’ van Juliet Marillier

  1. Pingback: Boekenupdate VI | Plien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s