Recensie: Het Jezus Mysterie van Kathleen McGowan

Titel: Het Jezus Mysterie
Originele titel: The book of Love
Auteur: Kathleen McGowan
ISBN: 9789022992968
Genre: Literaire thriller
Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
Uitgave: Pocket, 496 pagina’s
Verschenen: 2009

Auteur
Kathleen McGowan is een Amerikaanse auteur die op haar 20 journaliste was. Toen zij 21 was is zijverhuis naar Ierland. Daar is zij begonnen met de studie van Internationale folklore en mythologie, en de geschiedenis van het verhalen vertellen in Europa en het Midden-Oosten.
Zij is bekend geworden met het eerste deel van de trilogie ‘Het Magdalena Mysterie’.

In het kort
In dit vervolg op ‘Het Magdalena Mysterie’ gat Maureen Paschal op zoek naar het boek: Het Boek der Liefde. In haar zoektocht naar het boek graaft zij in de geschiedenis van Matilda, gravin van Toscane. Zo leert en begrijpt Maureen dat het boek geschreven door Jezus zelf is geschreven.

Mijn mening
Schrijfstijl en het verhaal
Zij heeft een vloeiend gemakkelijk leesbare schrijfstijl. Zij maakt het onbegrijpelijke begrijpelijk en logisch. In dit boek heeft zij veel minder de neiging om te veel uit te weiden over bepaalde zaken. Ook hier verweeft zij het heden en het verleden vloeiend in één geheel.
Wel speelt Maureen hier minder grote rol dan in het eerst deel. Het grote rol is weggelegd voor Matilda, de gravin van Toscane. Intrigerend vrouw, intrigerend geschiedenis.
Juist door een ander invalshoek maakt het boek anders dan het eerste deel. Maar net als deel 1 laat de auteur zien hoe groot de invloed van een vrouw kan zijn geweest in het geloof. Daarnaast vervalt zij niet in herhaling over de genootschappen die elkaar bestrijden.
Gewoonweg een boeiend verhaal.

Personages
In dit boek draait het vooral om Matilda, gravin van Toscane.
In het heden spelen Maureen Paschal, haar neef Peter Healy  en Berenger een grote bijrol. In het verleden speelt paus Gregorius VII en Conn een grote bijrol. Er passeren nog meer personages maar hun rol zijn klein.
De auteur heeft echt elk personage een diepte meegegeven. Je leeft gewoon met elk van hun mee. Vooral heb ik erg met Matilda meegeleefd, dappere, sterke vrouw die voor haar rechten opkomt. Wat vrij uniek is in de tijd 11de eeuw.
Ook weer ben ik met plezier meegegaan op de tochten van de personages.

Setting/omgeving
Het verhaal speelt af in verschillende landen,
plaatsen en tijden. Ze worden redelijk goed beschreven, maar ik kon niet in
alle gevallen goed voor me geest halen. Het werd dan naar mijn idee wat snel
opgeschreven waardoor het wat vaag bleef. Maar op andere punten kon ik het zo
voor me geest halen. Dus het was wat afwisselend.

Conclusie
Dit deel was net als het eerste deel net zo goed en spannend. Vooral hoe zij het heden en het verleden met elkaar verweeft en je leert meer over een vrouw zoals Matilda. Het was een interessant boek. De personages zijn goed beschreven waardoor ik gewoon ervan kon genieten en meeleven.
Een aanrader als van dit soort boeken houdt, discussies over geloof, ander manier van belijden, geschiedenis, spanning.

4.5/5

©Plien 2012

plaatje van het internet

Advertenties

3 thoughts on “Recensie: Het Jezus Mysterie van Kathleen McGowan

 1. Zolang je maar in de gaten houdt dat hier sprake is van romantisering van de geschiedschrijving aangevuld met een flinke dosis fantasie, is er niets aan de hand. Toch kom ik veel mensen tegen (hoe verzin je het zou je zeggen) die het geschrevene voor waar aannemen.

  Maar de waarheid is, dat het opgegraven Evangelie van Maria Magdalena slechts een paar bladzijden omvat en dat daar meer dan een halve eeuw over gedaan is de ontbrekende tekst aan te vullen. Jezus komt er een stuk esoterischer en geloofwaardiger uit dan ik ooit voor mogelijk hield. Maar ja, daarom heeft dit stuk de bijbel nooit gehaald, vrees ik. Het origineel zal wel in de catacomben van het Vaticaan liggen.

  Enfin…

 2. Vanzelf sprekend is dit een roman en geen biografie. Maar zij laat wel duidelijk zien dat zij wel degelijk onderzoek heeft gedaan. Maar dan nog… blijft een fantasie.
  Yep, het Vaticaan blijft nog de baas over wat bekend wordt gemaakt of niet. Dat kwam in dit boek ook naar voren.
  Maar het is en blijft een intrigerend onderwerp 🙂

 3. Pingback: Boeken update III | Plien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s