Recensie: De passie van Artemisia van Susan Vreeland

Titel: De passie van Artemisia
Originele titel: The passion of Artemisia (Engels)
Auteur: Susan Vreeland
ISBN: 9055019321
Genre: Historisch roman
Uitgever: Uitgeverij BZZTôh bv
Uitgave: Hardcover, 288 pagina’s
Verschenen: 2002

Auteur
Susan Vreeland is een Amerikaanse auteur. Bij hetzelfde uitgever zijn er ook ‘Meisje in hyacintblauw’ en ‘Op de tast’ uitgebracht. Beide boeken heb ik nog niet gelezen.

In het kort
Het gaat over een jonge vrouw Artemisa die een schilderes wil worden en hetzelfde kansen wil als mannen. Zij wordt verkracht, maar uiteindelijk wordt het op haar neergekeken. Daardoor voelt zij zich gedwongen om te verhuizen. Haar leven is niet gemakkelijk maar ontmoet wel bekende, beroemde mensen door haar leven heen zoals Galileo Galilei.

Mijn mening
Schrijfstijl en het verhaal
Het is een historisch roman over het leven van Artemisia. Susan vertelt het verhaal over Artemisia in de ik-vorm. Daardoor kun je een band met Artemisia opbouwen en met haar meeleven gedurende haar leven.
De schilderijen die Artemisia heeft gemaakt door het leven heen worden goed beschreven. Je kunt het goed voor het geest halen. Ook het schilderij op de cover van het boek is door haar geschilderd. Wat de auteur ook mooi heeft gedaan, is het gevoel van schilderen over te brengen. Artemisia probeert een dienstmeisje uit te leggen waar je op moet letten als je iets tot stand wilt brengen, hoe kan een diepte aanbrengen op een vlak papier. Mooi om te lezen en helder, duidelijk geschreven.
Je voelt ook Artemisia haar strijdlust. Dat zij niet bij neerlegt dat aantal dingen niet kan omdat zij een vrouw is. Dankzij haar doorzettingsvermogen en hulp van enkelen bereikt zij wat zij wil. Helaas wel ten koste van haar huwelijk. In ruil maakt zij wel haar naam en kan zij doen waar haar hart ligt, schilderen.
Het boek leest makkelijk weg.

Personages
Artemisia is de hoofdpersoon van dit boek. Het gaat over haar leven. Vanaf het begin voel ik me betrokken bij haar. Ik voel haar verdriet, strijd, onbegrip, liefde, geluk.
Palmira, haar dochter, heeft een grote bijrol in het boek. Je voelt je ook betrokken bij haar maar je bekijkt haar personage wel door het ogen van Artemisia. Hoewel de auteur je toch de ruimte geeft om je eigen mening te kunnen vormen over haar is die wel gekleurd door hoe Artemisia over haar denkt en voelt.
Dit geldt ook voor de andere personages, je leert hun kennen door ogen van Artemisia.

Setting/omgeving
Het verhaal speelt af in diverse plaatsen door Europa. Het wordt wel goed beschreven, net als de schilderijen. Je kunt het voor je geest halen hoe het eruit ziet. De manier waarop het allemaal beschreven is waan je ook daadwerkelijk jezelf in de tijd van Artemisia. Je reist met plezier met Artemisia rond door Europa.

Conclusie
Ik heb dit boek uit de bibliotheek gehaald. Ik heb het in twee dagdelen uitgelezen. Het boek leest lekker makkelijk, geen ingewikkeld taalgebruik. Interessant boek over een interessant boeiende vrouw die voor haar gelijke rechten opkomt. Ik heb echt met veel plezier dit boek gelezen. Daardoor staan de andere boeken van de auteur nu ook op het lijst om te lezen. Hopelijk zijn ze net zo goed als dit boek.
Echt een aanrader als je van historisch roman houdt en kunst.

5/5

©Plien 2012

Advertenties

One thought on “Recensie: De passie van Artemisia van Susan Vreeland

  1. Pingback: Boeken update II | Plien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s