Recensie: ‘Het raadsel van het Prado’ van Peter Dempf

Titel: Het raadsel van het Prado
Originele titel: Das Geheimnis des Hieronymus Bosch (Duits)
Auteur: Peter Dempf
ISBN: 9789061122883
Genre: Thriller
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
Uitgave: Pocket, 342 pagina’s
Verschenen: 2007

Auteur
Peter Dempf is een Duitse auteur. Hij getrouwd en is een docent geschiedenis aan het Justus van Leibi Gymnasium bij Ausburg in de buurt.

In het kort
Het schilderij ‘De tuin der Lusten’ van Jeroen Bosh wordt vernietigd door een bezoeker. Door de beschadigingen wordt het schilderij weggebracht voor restauratie. Een Duitse Michael Keie wordt erbij geroepen om te helpen met restaureren.
Gritt Vanderwerf heeft de dader onder behandeling en vraag Michael om hulp, aangezien de dader Pater Baerle praat alleen maar met mannen. Is dat de enige reden waarom Gritt bij betrokken is?
Wat is de geheime boodschap die na de beschadiging bloot is komen te liggen?

Mijn mening
Schrijfstijl
Hij heeft een vloeiend schrijfstijl. Hij kiest twee hoofdpersonen om te volgen en daardoor kan hij gemakkelijk switchen tussen de twee personages die de hoofdrollen spelen. Hij brengt je ook heel vloeiend naar het verleden, geen hapering. Gewoon een logische overgang. Boeiend geschreven.

Verhaal
Naar mijn mening is het niet echt een thriller. Het is wel een heel spannend boek, maar ik heb niet op het puntje van me stoel gezeten. Wel heeft verhaal af en toe een aantal verrassend plotwendingen en je vertrouwen in enkelen wordt regelmatig aan het wankel gebracht. Waardoor je toch even door wil lezen, wat gaat er nu gebeuren?
Het is wel een interessant verhaal, wat is de geheime boodschap? Hoe is het tot stand gekomen?
Alleen uniek is het verhaal niet. Na het boek van Dan Brown ‘Da Vinci Code’ zijn er veel boeken uitgebracht over dat kunst diverse verborgen boodschappen bevatten. Zoals in het geval van ‘Da Vinci Code ‘ was, dat een aantal schilderijen van Da Vinci verwijzingen bevatten naar de vindplaats van het geheime Graal! Alleen dit boek is net iets anders, het neemt je mee naar het verleden, terwijl je bij ‘Da Vinci Code’ in het heden blijft. Het verleden speelt een grote rol in dit boek.

Personages
Petronius Oris speelt de hoofdrol in het boek, hij leeft in het jaar 1510. Bijrollen uit die tijd zijn voor Pater Baerle, Jeroen Bosch, Jacob van Almaengien, Zita en Lange Zuider.
Michael Keie speelt in het heden een grote rol, met als bijrollen Antonio de Nebrija, Pater Baerle en Gritt Vanderwerf.
Petronius heeft de meeste diepgang als karakter. Je leeft met hem mee, je bekijkt dingen door zijn ogen. Hij is een sympathiek jonge knul die heel goed weet wat die wil en ook voor zijn mening durft uit te komen. Met hem wil je wel al die avonturen meemaken.
De overige personages uit het verleden hebben wel meer diepgang dan de personages uit het heden. Het lijkt mij logisch aangezien het grote deel van het verhaal afspeelt in het jaar 1510.
Jacob van Almaengien wordt meer en meer een intrigerend personage. Je wilt weten wat er is aan hem waardoor Petronius niet lukt om goed portret van hem tekenen.

Setting/omgeving
Het verhaal speelt voor het grote deel af in het verleden, het jaar 1510 in ’s-Hertogenbosch. De omgeving, de stad wordt zo levendig beschreven dat ik goed voor me ogen kan halen hoe het eruit ziet.
Van de hedendaags krijg je weinig mee aan omgeving. Er wordt wel wat beschreven maar niet zo uitvoerig als bovenstaande.

Conclusie
Het is een spannend boek die je mee kan sleuren naar het verleden. Soms is het moeilijk om het boek weg te leggen en kent van die momenten dat je echt de bladzijden snel wil omslaan. Maar origineel is het verhaal niet.
Zeker een aanrader als je van dat soort boeken houdt, kunst, geschiedenis en lekker spannend. Leuke combinatie en heel vloeiend door elkaar is verweven.
Ik heb er in ieder geval van het boek genoten.

4/5

7 thoughts on “Recensie: ‘Het raadsel van het Prado’ van Peter Dempf

  1. Nou, dit boek komt zeker op mijn lijstje! Een boek wat me zeker aanspreekt, omdat het nu eens over de Nederlandse geschiedenis gaat.

  2. Pingback: Boeken update II | Plien

  3. Maar waarom eerst een boek uitbrengen onder de titel ” het geheim van Jeroen Bosch” en vervolgens onder ” het raadsel van het Prado”

  4. Mijn vermoeden is dat het beter verkoopt. Jeroen Bosch is misschien wel bekend maar niet zo bekend dat veel mensen zijn werken kent of überhaupt weet dat hij een schilder is. Maar Prado is een bekende museum. Dus dat verkoopt misschien beter. Dus het kan vanwege pr en betere verkoop dat ze het titel hebben wijzigd. Hoewel ik het eerste titel beter bij vind passen.

  5. Het boek is in 1999 uitgekomen, dus eerder dan de da Vinci Code…………

  6. Oke, ik heb in het boek staan 2007. Maar dat is waarschijnlijk onder andere titel eerder uitgebracht. Maar bedankt voor de informatie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s